Welcome, visitor! [ Register | Loginrss

Избор на струни

Когато избирате струни, имате няколко варианта:

Опън на струните

От силата на опън, който струните оказват върху грифа, се влияят няколко неща.

Височината на струните над прагчетата на грифа

Първото, и най-важно, е сет-ъпа на китарата. Когато един инструмент е настроен така, че да има правилна интонация, височина на струните, дълбочина и ширина на каналите в нът-а и необходимата извивка на грифа, той е бил настроен за определен размер струни. Ако сменим струните с по-дебели или по-тънки, те съответно ще оказват по-голяма или по-малка сила на опън и ще променят всички изброени по-горе параметри.

Ако искате да експериментирате с различен тон, опитайте струни от различни материали и марки, но избирайте все същата дебелина, за да не се налага да правите всички настройки отново.

Звук

Освен, че ще повлияят на височината от грифа, различните струни ще се отразят и на звука от инструмента ви (състейн и тембър). Някои музиканти започват да използват по-дебели струни като се надяват това да им даде по-силен звук, с повече състейн.

Често срещан негативен ефект при промяна на струните с по-тънки е загубата на сила и състейн, както и това, че звукът става „по-кух”.

Удобство

Не че нямаше да забележите, но… колкото по-дебели са струните, толкова повече усилие се изисква за натискането им към прагчетата и съответно пръстите започват да ви болят – или поне в началото, докато свикнете и върховете на пръстите ви станат по-твърди.

Да не забравяме и онези, които обичат да „вдигат” нотите. Не всеки може да вдигне струна 0.011 с два тона нагоре. Музикантите избират с какви струни да свирят според изискванията, които стила им музика налага.

Много тънките струни могат лесно да се „вдигнат” твърде високо при свирене – било то когато се използва „bend” или просто при по-силно натискане при прагчето.

Специални изисквания

Възраст / конструкция на инструмента

Макар и повечето нови инструменти да са достатъчно здрави за да може музиканта да избира от широк спектър от струни, старите инструменти или тези, които с времето са пострадали по някакъв начин по отношение на конструкцията си, може да ограничат този избор.

Старите инструменти, които първоначално са били предвидени да се използват със струни от черва или конструкцията им е твърде лека, изискват тънки струни и трябва да се проверяват за здравина на корпуса.

Ако ви предстои да слагате струни на стар инструмент за първи път, препоръчително е да се обърнете към майстор, който да го прегледа и провери. Всички елементи от конструкцията трябва да са здраво залепени и в двата си края, бриджа трябва да е добре захванат, както и всички други области, понасящи натоварването от опъна на струните трябва да се проверят за пукнатини или луфтове.

Дъгата на грифа

Друг често срещан проблем, който ни ограничава в избора на струни е състоянието на грифа. Да го илюстрираме с един пример:

Един Фендер Страт от 1967 година идва с гриф, който е леко огънат назад (средните прагчета са по-високо от крайните). След като пробвах обтягащия прът в грифа, установих, че е напълно отпуснат, което ме лишава от възможността да го отпусна и коригирам проблема. Избирам по-дебели струни, които опъват по-силно грифа и го изправят.

По същия начин, един гриф, който е твърде огънат, може да се оправи с по-леки струни. Те просто няма да го опъват толкова много.

Статията е превод от английски език. Оригинално публикувана на www.fretnotguitarrepair.com

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Facebook Friends

Спонсори