Welcome, visitor! [ Register | Loginrss

Как да настроим китарата си?

Правилната настройка на струните на китарата е от първостепенно значение за правилното ѝ звучене. По-долу са описани основните стъпки при настройването на китарата, била тя електрическа или акустична. Препоръчваме ви да прегледате и статията “Сетъп на електрическа китара” за да се уверите, че китарата ви е в оптимално състояние. Стандартно, струните на китарата, при свободно положение (т.е. без да ги държим при някое от прагчетата) се настройват на следните ноти:
-    Mи – най-дебелата струна, наричана 6-та струна, която е и най-ниския тон.
-    Ла – 5-та струна
-    Ре – 4-та струна
-    Сол – 3-та струна
-    Си – 2-ра струна
-    Ми – 1-ва струна, най-високо звучащата и най-тънка струна.
Стандартният и най-разпространен метод за настройване на акустични и електрически китари е следния:
Стъпка 1
6-та струна (долно Ми), се настройва по слух, възможно най-близко до звученето на примера, който имате под ръка. Пример за долно Ми може да ви даде например камертон или друг музикален инструмент, който знаете, че е настроен. Ако не свирите за първи път, вече малко или много сте запомнили как звучи долно Ми на 6-та струна, така че може да се доверите и само на слуха си (ако мислите, че наистина можете да му се доверите). Пример за долно Ми можете да вземете и от някой от многобройните онлайн тунери за китара, като този тук. (линк към http://www.howtotuneaguitar.org/home2/)
Ако на китарата е свирено скоро, е много вероятно долно Ми да си е настроено добре, тъй като то е най-дебелата струна и най-рядко се разстройва.
Стъпка 2

5-та струна се настройва според вече настроената 6-та. Когато поставим показалеца на лявата си ръка (в случай, че свирите с дясна ръка) точно зад 5-тото прагче на 6-та струна, звука, който се получава е Ла. Точно това ни трябва, за да настроим 5-та струна, така че просвирвайте 6-та при 5-то прагче и свободна 5-та струна подред и нанесете необходимите корекции в настройката на 5-та струна, така че да започнат да звучат еднакво.

Стъпка 3

4-та струна. По същия начин, както настроихме 5-та, настройваме и 4-та струна, защото ако държим 5-та на 5-то прагче, нотата която получаваме е Ре. 4-та струна при свободно просвирване трябва да дава Ре, така че задръжте 5-та струна на 5-то прагче и я просвирвайте заедно с 4-та струна, внасяйки необходимите корекции в настройката на 4-та за да зазвучат еднакво.

Стъпка 4

3-та струна. При свободно положение тя трябва да звучи като Сол. Нотата Сол можем да намерим на 4-та струна при 5-то прагче, така че настройката на 3-та струна става по същия начин както настроихме 4-та и 5-та струна.

Стъпка 5

При настройването на 2-ра струна има малка разлика с предишните. При свободно положение тя трябва да дава Си. Нотата Си можем да намерим на 4-то прагче на 3-та струна (досега ползвахме 5-тото прагче на предишната струна). Настройването става по същия начин. Единствената разлика, както споменахме, е че използваме 4-то прагче на 3-та струна.

Стъпка 6

При свободно положение тук трябва да получаваме нотата Ми (забележете, че и 6-та струна е Ми, но в доста по-ниска октава). Подходяща за целта нота Ми, можем да намерим на 5-то прагче на 2-ра струна. Настройте първа струна да звучи еднакво с втора при 5-то прагче.

Не забравяйте да прегледате и “Сетъп на електрическа китара” за да се уверите, че китарата ви свири вярно по цялата дължина на грифа, както и че е настроена за максимален комфорт според вашите предпочитания. Вижте и какво се предлага за продажба!
Ето и как звучат всички струни, в стандартен строй, изсвирени свободно. Започваме със 6-та, най-дебелата, която трябва да дава Ми (на английски Е). Сравнете ги със своите по слух:Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Facebook Friends

Спонсори