Welcome, visitor! [ Register | Loginrss

Любопитни факти

Стари легенди разказват, че пра-родителя на китарата – лютнята, е създадена от гръцкия бог Аполон. В Индия вярват, че цитрата, друг струнен инструмент предхождащ китарата, е свещен инструмент, създаден в чест на богинята Сарасфати. Една от най-популярните истории за китарата, разказва, как в една коледна вечер, когато църковния орган се развалил, донесли китара за да изсвирят на нея химна, в чест на Исус Христос.

Не е изненада, че китарата често присъства в разкази и легенди за божественото. Необятния и́ спектър от звуци и стилове в музиката, които могат да се свирят на нея е просто невероятен. От сложния и заплетен ритъм на Фламенкото, до добре познатия звук на кънтрито, китарата остава универсален и красив инструмент.

Днешните китари имат кухо или цяло, масивно тяло, гриф с прагчета и механизми за настройване, наречени ключове. Китарите могат да са акустични или електрически, като и в двата случай остават най-често срещания музикален инструмент в света.

Техническите описания по-горе, обаче, не дават реална представа за многостранността на този толкова просто устроен инструмент.

Дори в ръцете на един начинаещ китарист, китарата може да звучи прекрасно. От нея може да се лее музика, която, както казва един учител по китара, просто те кара да припяваш. Един ученик, макар и само след няколко урока по китара, след като научи няколко акорда и постановки на ръцете, може да започне да свири буквално десетки песни.

Най-важната част на китарата е лицето, или горната част. Материалът, от който е направено то, формата му и изработката определят звука на китарата. Гърба, както и страните, също влияят на звука, но не чак толкова, и лютиерите (майсторите на музикални инструменти) често избират материалите за гърба и страните повече по външния им вид, отколкото по акустичните им качества.

Електрическите китари са с масивно тяло, макар че рядко се правят от едно цяло парче дърво. Вместо това, повечето китари се правят от няколко слоя различни дървесини, залепени един за друг.

Това придава на китарата както здравина, така и акустични свойства, които не биха били възможни, ако се използва само едно, цяло парче дърво. Често, електрическите китари се правят от дървесина с „добра акустика”, като ясен или топола, с ламинирана горна част от някакво по-атрактивно на външен вид дърво.

Дори и най-общите категории като Акустични и Електрически имат много варианти. Акустичните китари могат да са с шест или дванадесет струни, самите струни могат да са от найлон, стомана или черво. Струните могат да са подредени по двойки, самостоятелно или по тройки. Всеки от тези варианти дава характерен звук и уникалност на китарата.

Никъде другаде няма да намерите по-голямо разнообразие на китари от някоя мексиканска „Мариачи” група. В нея трябва да има поне три вида китари – класическа китара, „Вихуела” и „Гитарон” – голяма, почти колкото чело, китара.

Таблатурите за китара са едно от най-търсените неща в интернет. За тийнейджърите, ученето на китара е почти като ритуал по възмъжаване.

Независимо, дали сте решили да научите само няколко акорда, колкото да можете да подрънквате с приятели, или ще се окажете толкова омагьосани от китарата, че ще ви остане за цял живот, тя си остава един от малкото инструменти, които могат да ви доставят толкова много удоволствие с толкова малко усилия.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Facebook Friends

Спонсори