Welcome, visitor! [ Register | Loginrss

Нотите по грифа

Всъщност е много по-лесно от колкото очаквате. Но преди да започнем трябва да направим едно уточнение, което може и да не ви е известно, ако до сега не сте обръщали внимание в часовете по музика.

Нотите са 7, но само 5 от тях имат така наречените „половинки”. Между Ми и Фа, както и между Си и До няма половинки.

Половинките се наричат Диез или Бемол, в зависимост от това към коя нота ги прикрепим. Диез-а е половин тон над нотата, а бемола е половин тон под нотата. Следователно, половинката между До и Ре може да се нарече както До Диез (означава се с До#) така и Ре Бемол (означава се Реb). До# и Реb са едно и също нещо.

Така, значи пълната поредица от ноти съдържа общо 12 тона и полутона (предпочитам да използвам диези):

До До# Ре Ре# Ми Фа Фа# Сол Сол# Ла Ла# Си, след което започваме отначало, от До, но вече в друга октава.

Трябва само да запомните наизуст горния ред и от там всичко си идва на мястото.

При стандартна настройка (стандартен строй), китарата е настроена по начина, който описахме в темата „Как да настроим китарата си?”. За тези, които не са я чели, ще повторя:

6-та (най-дебелата струна) – Ми;

5-та – Ла;

4-та – Ре;

3-та – Сол;

2-ра – Си;

1-ва (най-тънката струна) – отново Ми.

Всяко прагче по грифа на китарата представлява един от тоновете или полутоновете. Следователно, ако 6-та струна в свободно състояние е Ми, значи на първо прагче дава Фа, на второ – Фа#, на трето Сол и т.н. Тъй като общо имаме 12 тона и полутона, значи на дванадесето прагче всичко е същото като при свободни струни, но с една октава по-високо. И от там всичко се повтаря до последното прагче на китарата ви.

Ето и нагледен пример:


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Facebook Friends

Спонсори