Welcome, visitor! [ Register | Loginrss

Сетъп на електрическа китара

Сетъп на електрическа китара

Когато си купите нова електрическа китара, вероятно си мислите, че ще е в идеално за свирене състояние, веднага щом я извадите от кутията. Факт е обаче, че китарите се правят от дърво, а дървото не стои неподвижно. Промяната в околната температура и влажност оказват влияние върху дървото и това може да наложи се нуждае от малки корекции в настройката на китарата ви. Освен това, с течение на времето също ще ви се налага да настройвате различните части на китарата си, ако искате тя винаги да е в идеално за свирене състояние. Това е обичайна практика за всички китари.
В тази статия ще разгледаме най-основните действия, които можете да предприемете относно сет-ъпа на китарата си. Все пак, ако не сте сигурни какво правите или че можете да го направите, спестете си евентуалните неприятности и занесете инструмента си на квалифициран специалист.

Нагласяне на ТRUSS ROD-а:
Всички електрически китари имат метален прът за обтягане / отпускане на грифа. Нарича се truss rod и минава през центъра на грифа (Фиг. 1).
Настройката на металния обтягащ прът може да бъде много лесна и едновременно с това сложна операция. От една страна, трябват само съвсем леки корекции, с които да отпуснем (изправим) прекалено огънатия гриф или да го огънем леко ако е твърде прав – това дава огромна разлика при усещането за инструмента при свирене. От друга страна, настройката на truss rod-а рефлектира върху други

Фиг. 1

Сложете капо на първо прагче. (Фиг. 2)характеристики на китарата, като височина на струните, интонация и най-важното – МОЖЕ НЕОБРАТИМО ДА ПОВРЕДИТЕ КИТАРАТА  АКО КОРЕКЦИИТЕ НЕ СЕ ПРАВЯТ КАКТО ТРЯБВА. Ако се чувствате уверени, че можете да се справите с тези настройки, четете нататък.

Фиг. 2

Натиснете 6-та струна при 17-то прагче. (Фиг. 2)
Погледнете просвета между струната и 7-9-то прагче (трябва да бъде около четвърт милиметър) (Фиг. 2)
Ако просвета е твърде голям, гайката на обтягащия прът трябва да се завърти по часовниковата стрелка. (Фиг. 3)
Ако просвета е твърде малък, гайката трябва да се завърти обратно на часовниковата стрелка. (Фиг. 3)

Фиг. 3

СЪВЕТИ:
Не насилвайте нещата. Не използвайте твърде много сила, ако гайката ви струва стегната.
Работете с много малки корекции и проверявайте резултата.
Оставяйте грифа да се „улегне” след всяка корекция.
Ако настоящата инструкция на ви се струва достатъчно ясна, занесете китарата си на специалист.

Фиг. 4

Настройка на височината на струните:
След като се уверите че обтягащия прът е правилно настроен, трябва да преминете към настройка на височината на струните, за да си гарантирате най-доброто усещане при свирене с инструмента. Височината на струните се мери при 12-то прагче.
С тънка линийка премерете височината на първа и шеста струна. (Фиг. 4)
Настройте шеста струна (ниско Ми) на 2.00mm а първа струна на на 1.5mm като за целта вдигате или сваляте магарето (Фиг. 5)
Струните между първа и шеста трябва постепенно да се вдигат малко по-високо. (Фиг. 5)

Фиг. 5

Настройване на интонацията:
Повечето електрически китари имат възможност за индивидуално настройване на дължината на всяка струна. Това се прави за да се настрои интонацията. Фината настройка на дължината на струната гарантира, че китарата ви ще свири вярно по дължината на целия гриф.
С помощта на електронен тунер, настройте китарата си вярно.

Фиг. 6
На всяка струна, една по една, изсвирете хармоникът при 12-то прагче (Фиг. 6) а след него и нормалната нота при 12-то прагче.
Ако нотата при прагчето е по-висока от хармоника, леко увеличете дължината на струната, докато двете ноти станат еднакви за тунера. (Фиг. 7)

Фиг. 7
Ако нотата при прагчето е по-ниска от хармоника, скъсете дължината на струната. (Фиг. 7)
Повторете тази процедура на всички струни, докато получите еднакви ноти при изсвирване на хармоник и 12-то прагче.

Настройка на височината на адаптрите.

Височината на адаптрите оказва съществено влияние върху звученето на китарата. Колкото са по-близо до струните, толкова по-силен сигнал ще имате, но ако са твърде близо може да се появят проблеми свързани с това, че в адаптрите има магнити и те привличат струните.
Натиснете една по една външните струни (първа и шеста) към последните (най-високи) прагчета на китарата (Фиг. 8 )

Фиг. 8
Измерете разстоянието от горния ръб на адаптера до долния край на струната. (Фиг. 8 )
Нагласете го така, че да остане между 2.5mm и 3.00mm. (Фиг. 9)

Фиг. 9

Готови сме! На теория, описаните по-горе действия са прости, но на практика могат да се окажат доста коварни. Предлагаме ви първия ви опит в тази насока да направите в присъствието на някой, който е правил тези неща преди, за да сте сигурни, че няма да направите някоя фатална грешка.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Facebook Friends

Спонсори